Suosituimmat
Spotify on
suosituin
musiikin suoratoistopalvelu
Spotify on kehittämässä hi-fi-versiota, joka nostaa äänenlaadun huomattavasti CD-tasolle. Kirjoitushetkellä sitä ei kuitenkaan ole vielä julkaistu, vaikka sen pitäisi olla lähellä lanseerausta. Useimmissa Wi-Fi-yhteydellä varustetuissa streamereissa on Spotify Connect, jolloin musiikki toistetaan suoraan Spotifysta ilman, että mobiililaite tai tietokone kuormittuu. Odotamme innolla, että pääsemme testaamaan Spotify HiFi -versiota!
Tidal
Hi-fi-laatu
Osa albumeista on saatavilla myös HD-resoluutiolla, mikä mahdollistaa vielä korkeamman äänenlaadun – mutta tämä vaatii MQA-tiedostojen toistomahdollisuuden. Lisäksi TIDALilla on osa musiikkikokoelmastaan saatavilla surround-formaateissa, kuten Dolby Atmos tai Sony 360 Reality Audio. TIDALin maksavien käyttäjien määrästä ei ole virallista tietoa, mutta arvioiden mukaan se on noin 1–3 miljoonaa.
Apple
Music
YouTube
Music
YouTube Music on myös esiasennettuna kaikkiin Google Assistant -pohjaisiin älykaiuttimiin. Kuten useimmat suoratoistopalvelut, YouTube Music tarjoaa ilmaisen, mainosrahoitteisen tilauksen, jonka äänenlaatu on melko vaatimaton (128 kbps). Maksullinen versio, YouTube Music Premium, maksaa saman verran kuin Spotify ja Apple Music, mutta sen äänenlaatu on rajoitettu 256 kbps:iin.
Ranskalainen
Deezer
offline ja online
Amazon
Music
Qobuz
CD- ja hi-fi-laatu
Suoratoiston lisäksi voit myös ostaa albumeita ladattavaksi, jos haluat omistaa musiikin tai kuunnella sitä offline-tilassa.
Kaikilla palveluilla on
etuja
ja haittoja
Meillä HiFi Klubbenissa ei ole yhtä suosikkisuoratoistopalvelua, sillä todellisuudessa äänenlaatuun vaikuttavat eniten alkuperäisen äänityksen dynamiikka ja laatu. Voimme kuitenkin todeta, että eri suoratoistopalveluiden kappaleiden äänenlaatu vaihtelee huomattavasti. Riippumatta siitä, minkä palvelun valitset, kannattaa aina tarkistaa äänenlaatuasetukset – oli kyseessä sitten puhelin, kannettava tietokone tai jokin muu laite. Ero voi olla merkittävä, ja useimmiten oletusasetukset on säädetty melko matalalle vakauden takaamiseksi kaikilla verkkoyhteyksillä.
Internetradio
Musiikkia kaikkialta maailmasta
Suoratoisto ei tarkoita vain musiikkia, vaan myös radiota. Musiikkistreamerilla voit kuunnella radiokanavia ja podcasteja kaikkialta maailmasta. Suurin internetradion tarjoaja on TuneIn, joka paikallisten radiokanavien ja podcastien lisäksi antaa sinulle mahdollisuuden kuunnella radiota eri puolilta maailmaa. Haluaisitko kuulla K-Popia suoraan Etelä-Koreasta tai autenttista reggaeta Jamaikalta? Internetradion avulla lähes vain mielikuvitus on rajana!
Aikoinaan internetistä musiikin kuuntelu yhdistyi sekä heikkoon laatuun että huonoon omatuntoon. Varhaiset musiikkitiedostot olivat matalalla laadulla (128 kilobit/s MP3-tiedostoja) – ja kaiken lisäksi laittomia.
Mutta se on menneisyyttä. Tänään voit maksaa kuukausimaksun, joka vastaa CD:n hintaa, ja saada pääsyn miljooniin kappaleisiin. Laillisesti ja hyvässä laadussa. Täältä löydät sekä harvinaisen live-albumin lempiyhtyeeltäsi, jota et koskaan saanut käsiisi. Ja voit myös löytää täysin uutta ja jännittävää musiikkia.
Useimpien tunnettujen – ja tuntemattomien – muusikoiden koko katalogi löytyy useimmista suoratoistopalveluista. Todellinen musiikkinörtti saa jo nähdä vaivaa löytääkseen puuttuvia albumeita. Ja valikoima on taatusti suurempi kuin missään levykaupassa – verkossa tai fyysisessä maailmassa.
Äänenlaatu on ollut monien suoratoistopalvelujen heikkous. Mutta nykyään useimmat palvelut tarjoavat musiikkia täydessä CD-laadussa, ja monet ovat menneet vielä pidemmälle, mahdollistaen korkearesoluutioisen äänen, joka voi jopa ylittää fyysisen CD:n laadun.
Nörttinurkka – Kilobitti
Suoratoistopalvelua valitessa voi olla hankalaa selvittää, mikä niistä tarjoaa parhaan äänenlaadun. Useimmat käyttävät epämääräisiä termejä markkinoinnissaan, mutta jos kaivaat vähän syvemmälle, löydät yleensä enemmän tietoa.
Yksi hyödyllisimmistä mittareista on tiedonsiirtonopeus kilobitteinä sekunnissa (Kbps). Tämä arvo kertoo, kuinka paljon dataa tiedosto sisältää sekunnin toistoa kohden – mitä korkeampi luku, sitä parempi laatu periaatteessa on. Äänenlaatuun vaikuttavat kuitenkin muutkin tekijät kuin pelkkä bittinopeus. Esimerkiksi artistien tekemät päätökset äänityksen ja masteroinnin aikana ovat merkittävässä roolissa. Valitsemalla suoratoistopalvelun, joka tukee korkealaatuista ääntä, varmistat parhaan mahdollisen lähtökohdan musiikista nauttimiseen. Täysin häviötön CD-laatu yltää maksimissaan 1411 Kbps, kun taas pakatut tiedostot liikkuvat yleensä 128–320 Kbps:n välillä. HD-ääni kattaa laajan valikoiman eri resoluutioita ja formaatteja, ja parhaimmillaan bittinopeus voi kohota jopa 9216 Kbps:iin.