Backbox on erillinen kotelo, jonka asennat upotetun kaiuttimen taakse, piiloon seinään tai kattoon. Suosittelemme, että asennat backboxin upotettuun kaiuttimeesi useista eri syistä:
- Saavuttaaksesi täysin ilmatiiviin asennuksen kaiuttimelle, esimerkiksi epätasaiselle pinnalle tai tilanteessa, jossa seinä/katto ei ole tiivis itsessään. Vuotava asennus pilaa äänen, koska kaiuttimen etu- ja takapuolen bassot kumoavat toisensa.
- Antaaksesi kaiuttimelle sopivan ilman tilavuuden takana, jotta se soi parhaalla mahdollisella tavalla.
- Estääksesi kaiuttimen takapuolen äänen leviämisen viereisiin huoneisiin.
- Palauttaaksesi mahdollisen höyrysulun, joka on rikkoutunut kaiuttimeen reiän tekemiseksi.
- Saavuttaaksesi paloturvallisuusvaatimukset väliseinissä ja kerrosvälissä.
Sekä liian vähän että liikaa ilman tilavuutta kaiuttimen takana voivat vaikuttaa äänenlaatuun negatiivisesti. Liikaa ilmatilaa tekee bassosta hallitsemattoman ja liian täyteläisen. Liian pienellä ilmavolyymeillä kaiutin soittaa liian vähän bassoa. Oikea backbox antaa upotetuille kaiuttimillesi sopivan ilmavolyymin, jotta ne pääsevät parhaaseen mahdolliseen äänenlaatuun.
Jotkut upotettavat kaiuttimet on suunniteltu soimaan backboxin kanssa äänellisten syiden vuoksi. Tässä tapauksessa mukana tuleva backbox toimii kaiuttimen osana samalla tavalla kuin perinteinen kotelo.
“Kaiuttimen ei tarvitse olla keskellä backboxia. Kunhan koko kaiutin mahtuu backboxiin, se voi olla sijoitettuna joko yhteen päähän tai kulmaan.
Kuinka suuri
backboxin
tulisi olla?
Useimmat upotettavat kaiuttimet ilman mukana tulevaa backboxia toimivat optimaalisesti noin 25 litran ilmavolyymeissä. Tämä tarjoaa sekä tarvittavan vaimennuksen että ilmamäärän, jota kaiutin tarvitsee toimiakseen. HiFi Klubbenissa olemme suunnitelleet universaalin backboxin juuri tähän tilavuuteen, ja se on selkeä ensisijainen valinta asennettaessa kaiuttimia kattoon, jossa takana on usein paljon tilaa.
Jos tila on rajallinen – esimerkiksi asennettaessa seinään – tai jos sinulla on erityistarpeita ääni- tai paloturvallisuuden suhteen, voi pienempi backbox olla tarpeen. Tällöin kaiuttimella ei ole paljon ilmatilaa työskennellä, ja tämä vaikuttaa syvän basson toistoon. Toisaalta voit hyödyntää vahvistimesi säätimiä antaaksesi bassolle tarvittavan lisäboostin.
“On äärimmäisen tärkeää tiivistää ilmatiiviisti backboxin ja kattopaneelin väli, kun katto asennetaan, esimerkiksi tiivistysmassalla. Muuten ääni ei koskaan ole kunnollinen.
Varaa ilmainen
tapaaminen
Ajattele backboxin sisällyttämistä
seinän ja katon rakenteeseen
Lähes kaikki backboxit ovat leveämpiä kuin itse kaiuttimen asennusreikä, ja siksi ne on asennettava seinän/kattopaneelin takaa, mikä voi tehdä jälkiasennuksesta erityisen hankalaa. Backboxin tulisi siis parhaiten olla mukana rakenteessa alusta alkaen, esimerkiksi remontin yhteydessä. Jos pääset käsiksi katon rakenteen takapuolelle eristyksen läpi, tämä on tietysti ratkaisu perinteisissä omakotitaloissa.
Kuitenkin on olemassa upotettavia kaiuttimia, jotka voidaan asentaa jälkikäteen, joten yleensä löytyy ratkaisu ilman, että taloa täytyy purkaa kokonaan. Kysy HiFi Klubbenista, ja anna meidän auttaa sinua löytämään paras ratkaisu tarpeeseesi.
Tässä on asioita, joita on syytä ottaa
huomioon backboxin asennuksessa
Riippumatta siitä, minkä tyyppisen backboxin valitset, se on asennettava ennen katon asettamista. Tässä on esitetty avoin backbox, joka on helppo asentaa katto rakenteeseen. Suljettu backbox tekee ilmatiiviin liitoksen saavuttamisesta vieläkin helpompaa backboxin ja katon alapuolen välillä. Kun katto on asennettu ja sinun täytyy tehdä reikä kaiuttimelle, leikkaat sekä katon että backboxin läpi.
Riippumatta siitä, minkä tyyppisen backboxin valitset, on hyvä idea mitata etukäteen, jotta tiedät, minne myöhemmin leikata reikä kattoon. Muista myös vetää kaapelit backboxiin, kun katto on vielä avoinna. Kaapelit tulisi vetää niin, että niissä on noin 25-35 cm ylimääräistä. Näin työskentely on helpompaa, kun kaiutin on asennettava. On tärkeää, että backboxin ja katon alapuolen väli on ilmatiivis.